DESPRE NOI


Utilizator:
Parola:
 

 


Noutati ...

Anunt public
Privind dezbaterea publică a solicitării de revizuire a autorizației integrate de mediu            SC ENET SA, cu sediul în Focșani, Bdul București, nr. 4......
Citeste mai mult

ANUNŢ PUBLIC
           SC ENET SA cu sediul în Focșani, B-dul București nr. 4, județul Vrancea, anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de re......
Citeste mai mult

ANUNŢ PUBLIC
       SC ENET SA cu sediul în Focșani, Bdul București nr. 4, județul Vrancea, anunță publicul interesat asupra dezbaterii publice privind solicitarea de revizu......
Citeste mai mult

SC ENET SA anunta demararea actiunii de preluare in facturare individuala
           SC ENET SA anunta demararea actiunii de preluare in facturare individuala, obligatorie si in regim de urgenta, a apartamentelor branşate la......
Citeste mai mult

STADIUL ACTUAL AL LUCRĂRILOR DE REABILITARE
           STADIUL ACTUAL AL LUCRĂRILOR DE REABILITARE            Informație actualizată la data ......
Citeste mai mult

PROTECTIA CONSUMATORILOR - A.N.P.C.

Ce culoare are viitorul?

"Bugetul de investiţii al Primăriei Focşani pentru anul 2015 va depăşi 76 milioane lei, din care peste 36 milioane lei vor reprezenta co-finanţare din partea Uniunii Europene, conform proiectului de buget al municipalităţii.

Prioritate vor avea investiţiile în sectorul de combustibili şi energie pentru care urmează fie alocate 20 milioane lei.Cel mai important proiect implementat în acest an este cel de reabilitare a sistemului de energie termică."(http://www.arenaconstruct.ro)

25.02.2014
S-a finalizat montajul sistemelor de monitorizare. Se asteapta reprezentantii Branders pentru PIF.
S-au montat un nr. de 242 contori + 2 in curs de montare astazi. 20 au fost predati la Enet.
Mai sunt de montat un numar de 14 contori - subsoluri insalubre. UIP impreuna cu Antreprenorul vor vizualiza fiecare scara insalubra, urmand a se lua masuri. 
S-a finalizat sistemul de transmitere date contori in zona Centru. Se lucreaza in zona Sud. Pentru sistemele finalizate se vor efectua citiri on-line impreuna cu reprezentantii Enet odata cu citirile lunare. 
Se lucreaza la PT4, PT8 - se scot din subsoluri vechile conducte si se lucreaza la izolari in subsoluri.
Se lucreaza la izolatii in subsolui la PT42. Maine se va ataca PT13.
La PT20 se lucreaza la izolatii in camine si la racordul de la gradinita.
UIP a verificat subsolurile si a constatat ca nu sunt execuatate izolatiile la PT13 iar in camine mai sunt de executat la PT9, PT4, PT8 ram Consix,PT14.
Se lucreaza la constructii si amenajari puncte termice PT4 si PT8.

12.02.2014
Lucrarile pe parte electrica la statia de pacura s-au finalizat. UIP a solicitat ca pompele de pacura sa fie prevazute cu pornire/oprire locala. Maine se vor demara lucrarile de incalzire circute pacura. Probele la instalatiile de pacura se vor efectua dupa incalzirea circuitelor si o data cu programarea probelor CAF cu functionarea pe pacura.
Probele de 72 de ore la CAF s-a finalizat. Probele de 72 ore la cazanul de abur s-au finalizat. 

 05.02.2014
Lucrarile termomecanice la statia de pacura s-au finalizat. Mai sunt de executat lucrari pe parte electrica. Probele la instalatiile de pacura se vor efectua dupa finalizarea lucrarilor pe parte electrica.
Probele de 72 de ore la CAF s-a finalizat. Se vor reface reglajele la arzatoare.
S-au inceput verificarile la si reglajele la cazanul de abur. Probele de 72 ore la cazanul de abur vor demara joi 06.02.2014.

 15.01.2014
Au fost incheiate procesele verbale de receptie la terminarea lucrarilor si de PIF la 9 din cele 14 obiective.
S-au efectuat probe de functionare la cazanul de abur.

IULIE 2013:  STADIUL REABILITĂRII CU FONDURI EUROPENE

Toate cele 6 contracte sunt încheiate.

Contractul nr.4– demolări, demontări s-a realizat.

Contractul nr.5– IMPLEMENTARE PROIECT LA SURSĂ, care are şi valoarea cea mai mare, s-a realizat în proporţie de 90 %.

Clădirea nouă este executată în proporţie de 90 %. Motoarele termice sunt montate şi se lucrează la legăturile tehnologice aferente sistemului; de asemenea, a fost montat şi cazanul de abur pentru consum propriu.În prezent se lucrează la finalizarea montării cazanului de apă fierbinte de 50 Gcal/h şi la celelalte lucrări aferente întregului sistem. Termenul de final de probe şi punere în funcţiune este luna august 2013.

Contractul nr.6– IMPLEMENTAREA PROIECTULUI REŢELE TERMICE este încheiat şi în curs de realizare.Antreprenorul general SC ELSACO SRL Botoşani execută lucrări cu un număr de cinci firme subcontractante şi cu o formaţie proprie.

1. SC. ELSACO SRL Botoşani – ANTREPRENOR GENERAL

-          TESA                          7 persoane; Personal muncitor – 13 persoane

2. SC SICOR SRL Bucureşti – SUBANTREPRENOR

-          TESA                          2 persoane; Personal muncitor    – 42 persoane

3. SC CONSIX SRL Bucureşti – SUBANTREPRENOR

-          TESA                          3 persoane; Personal muncitor – 20 persoane

4. SC ARENA SRL Focşani – SUBANTREPRENOR

-          TESA                         2 persoane; Personal muncitor   – 18 persoane

5. SC INCOM SRL Iaşi – SUBANTREPRENOR

-          TESA                          2 persoane; Personal muncitor   – 27 persoane

6. SC INSTAL CONSTRUCT SRL Iaşi – SUBANTREPRENOR

-          TESA                         1 persoane; Personal muncitor   – 14 persoane

(Datele de personal au fost transmise de antreprenorul general sub semnătură).

Beneficiarul (Primăria Municipiului Focşani) a solicitat concentrarea executantului în cartierul Sud, întrucât  mai există un alt proiect în derulare pentru modernizarea spaţiilor verzi, străzilor, parcărilor, iluminatului public, etc. în cartierul Focşani Sud.

Pe zona centrală au fost predate amplasamentele reţelelor termice secundare aferente PT 2 (în zona Scolii 10), PT 3 (în zona Sălii Polivalente) şi reţeaua de termoficare B-dul Unirii (intersecţie B-dul Unirii – Str. Anghel Salygni, până la racord termoficare PT 2 ).

Se lucrează la reţeaua termică secundară aferentă PT 2 (spatele Scolii 10 şi Str. Tinereţii) şi la reţeaua de termoficare B-dul Unirii (intersecţie B-dul Unirii – Str. Anghel Salygni, până la racord termoficare PT 3).

Apreciem că SC INCOM SRL Iaşi nu are suficientă forţă de muncă pentru a executa în termen reţeaua de termoficare B-dul Unirii.

S-a început dezafectarea echipamentelor din punctele termice: PT 2 – Str. Tinereţii, PT 4 – Str. Plevnei şi PT 8 – Str. M. Kogălniceanu şi se lucrează la partea de construcţii în vederea montării modulului termic la PT 13 – Aleea Stadionului.

Stadiul fizic la această dată este de aproximativ 40 %. Termenul de punere în funcţiune în vederea livrărilor pe timpul iernii este de 15.10.2013.

Durata contractului, în conformitate cu Cererea de Finanţare este de 46 de luni, începând cu data semnării contractului, respectiv până la data de 31.12.2014.

Prin adresa nr. 14937/AM/05.10.2011, Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin Direcţia Generală POS Mediu Bucureşti, ne-a solicitat documentele necesare suplimentării investiţiei (acoperind reţelele de distribuţie şi punctele termice a întregului municipiu, diferenţa ce nu a putut fi cuprinsă în prima etapă).

Toate documentele solicitate au fost predate, iar Ministerul Mediului şi Pădurilor a anunţat licitaţia pentru Studiul de Fezabilitate.

 

 

 

Astazi 20.11.2011, Primaria Focsani lanseaza oficial proiectul "Reabilitarea sistemului de termoficare urbana la nivelul mun.Focsani pt.perioada 2009-2028 in scopul conformarii la lgislatia de mediu si cresterii eficientei".De maine incep practic lucrarile la centrala noua a ENET.

IN UNIUNEA EUROPEANA SE INCURAJEAZA COGENERAREA SI ENERGIA VERDE!

            Vrem ca în viitor sa producem energia într-o centrala moderna, desprinsa din filmele SF, cum vezi prin Europa Occidentala, centrală pe care s-o deschizi cu cheia numai când vine cineva în vizita, pentru ca e automatizata complet si functioneaza fara personal muncitor.Am dori si o alternativa ECO, o centrala noua care sa furnizeze energie din surse regenerabile.
          Dorim sa livram, cat mai curand, prin retele preizolate, din polipropilena, cu asigurarea recircularii apei calde, astfel încât sa nu se mai piarda energie termica în transport si distributie, iar apa calda sa curga de la prima rasucire a robinetului.
          Ne-ar fi de mare ajutor un Dispecerat modern, automatizat, care sa supravegheze retelele si punctele termice printr-un sistem de avertizare electronica a situatiilor de avarie sau consum nejustificat. 
          Cum ar fi sa citim contorii fara sa deranjam pe nimeni, cu ajutorul unor cititori electronici, pe care-i poti folosi dintr-o masina în mers si prin care poti transmite datele în timp real catre computerele care utilizeaza softuri de ultima generatie pentru înregistrarea consumurilor lunare?
          Ce schimbare ar fi sa comunicam dintr-un centru Comercial modern, în care solicitarile clientilor s-ar putea prelua si rezolva on-line, proprietarii si-ar putea vedea debitul de acasa,tastând doar o parola si ar face platile prin card, direct conectati la aplicatia informatica de gestionare a clientilor!
           Nu vom renunta, pentru ca vrem sa apropiem ziua în care vom putea demonstra cârcotasilor ca suntem competitivi si ca nu merita sa-ti pui centrala individuala sau de care-o fi ea, pentru ca ENET îti preia toate grijile referitoare la alimentarea cu energie termica si n-ai motiv sa-ti pierzi vremea sau sa-ti bati capul cu verificarea,mentenanta si supravegherea unei posibile bombe cu ceas montata la tine în apartament.
          Ne dorim un oras curat, modern, nepoluat, în care sa poti tine fereastra deschisa fara sa-ti intre în sufragerie gazul ars, dovedit cancerigen de catre specialistii in sanatate, gaz emis in fiecare zi de centrala vecinului, chiar daca el nu stie cat e de periculos.Un bloc în care sa merite sa-ti cresti copiii fara grija ca vecinul ar putea uita sa verifice functionarea centralei pe gaz, asa cum uita si sa-si repare tevile din baie, dar cu riscuri mai mari.
          Am vrea o comunitate unita, care-si dezbate si rezolva problemele în mod civilizat, fiecare implicându-se activ în constructia unui viitor curat, verde si durabil, care nu doar critica, ci si propune solutii.   
          Stim ca toate acestea trebuiau sa se fi întâmplat deja, dar România nu este înca tara tuturor posibilitatilor.
         

Comunitatea locala face însa primul pas important pe acest drum al împlinirii viitorului, printr-un proiect  cu fonduri europene :

« Reabilitarea sistemului de termoficare urbana la nivelul municipiului Focsani pentru perioada 2009-2028, în scopul conformarii la legislatia de mediu si cresterii eficientei energetice »

          Obiectivul specific al proiectului consta în stabilirea investitiilor necesare masurilor de restructurare si reabilitare a sistemului de alimentare centralizata cu energie termica din municipiul Focsani, care sa asigure conformarea – la cel mai mic cost – cu obligatiile de mediu stabilite prin Tratatul de Aderare, precum si cu obiectivele strategiilor si programelor nationale relevante pentru mediu (cresterea eficientei energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, cresterea calitatii serviciului public de alimentare cu energie termica la tarife suportabile pentru populatie).Aceasta înseamna modernizarea CET si a retelelor de transport si distributie a energiei.
          Perioada de referinta este de 22 ani, respectiv 2 ani pentru realizarea investitiei  (2010-2011) si 20 ani perioada de exploatare (2012-2031).

STUDIUL DE FEZABILITATE A FOST REALIZAT DE ISPE BUCURESTI SI APROBAT DE COMISIA EUROPEANA :
S-au studiat trei variante, iar mai jos puteti vedea si dvs.analiza lor comparativa, privind avantajele si dezavantajele fiecareia:

Scenariul I: Alimentare cu energie termică în sistem centralizat

Avantaje

Dezavantaje

Reducerea poluării mediului prin producerea energie termice într-o singură sursă, amplasată la limita municipiului;

Posibilitatea controlului emisiilor poluante prin înălţimea adecvată a coşului de fum;

Reducerea poluării mediului prin utilizarea de echipamente moderne, cu eficienţă ridicată;

Optimizarea livrării de energie termică vara dintr-o capacitate dimensionată conform necesarului şi cu eficienţă ridicată;

Utilizarea unora dintre echipamentele existente;

Menţinerea în funcţiune a sistemului de transport şi distribuţie existent.

Sunt necesare investiţii pentru conformarea la normele de mediu privind emisiile de  NOx  ale capacităţilor existente, existând termene de conformare asumate, care trebuie respectate.

Sunt necesare investiţii pentru reabilitarea/modernizarea capacităţilor din sursă, care au o eficienţă scăzută.

Sunt necesare investiţii în sistemul de transport şi distribuţie, unde pierderile de energie termică sunt mai mari decât cele normale.

 

Scenariul II: Alimentare cu energie termică în sistem descentralizat(centrale termice de zona) 

Avantaje

Dezavantaje

Pentru amplasarea centralelor termice de zonă se au în vedere punctele termice existente, dintre care o parte vor fi transformate în centrale termice;

Se reduc pierderile în sistemul de transport.

 

Realizarea centralelor termice va implica lucrări majore în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale precum şi în reţelele de alimentare cu apă, canalizare şi în reţelele electrice;

Este necesară dezafectarea echipamentelor şi instalaţiilor existente în sursă şi renaturarea terenului;

Va creşte nivelului poluării în municipiu, prin aceste surse de poluare amplasate în zonele de locuit. Poluarea aferentă acestor surse se va suprapune peste celelalte surse de poluare din interiorul municipiului (cum ar fi traficul urban).

Este necesară reabilitarea şi redimensionarea sistemului de distribuţie.

 

Scenariul III: Alimentare cu energie termică în sistem individual (centrale de apartament)

Avantaje

Dezavantaje

Nu mai sunt necesare investiţii în IMA pentru conformare la mediu;

Nu mai sunt necesare investiţii pentru reabilitarea/modernizarea sursei existente;

Nu mai sunt necesare investiţii pentru reabilitarea sistemului de transport şi distribuţie.

Trebuie realizate surse proprii pentru cca. 20497 de apartamente care sunt situate în blocuri de locuinţe cu 4 până la 10 etaje;

Amplasarea acestui număr mare de surse de poluare în municipiul Focşani  se va suprapune peste celelalte surse de poluare din interiorul municipiului (cum ar fi traficul urban). şi va afecta sănătatea populaţiei (peste cca. 99000 de locuitori);

Este necesară dezafectarea echipamentelor şi instalaţiilor existente în sursă şi renaturarea terenului;

Impact social negativ, prin faptul că un număr mare de locuitori vor fi obligaţi să investească în centrale de apartament;

Impact estetic negativ, prin scoaterea prin pereţii  clădirilor a unui număr mare de coşuri;

Sunt necesare investiţii majore în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale.


          Alimentare individuala prezinta urmatoarele efecte negatice, care în acest moment nu pot fi cuantificate:
                   
-Emiterea în mediul înconjurator a emisiilor poluante (NOx , CO2) din surse multiple, distribuite pe întreaga suprafata a zonei locuite si la o înaltime cuprinsa între (5-35)metri. Acest lucru are o influenta directa asupra starii de sanatate a populatiei si contribuie direct la cresterea cheltuielilor cu sanatatea.
                   
-Eliminarea emisiilor poluante la înaltimi mici are o influenta mai mare asupra deteriorarii cladirilor decât în cazul în care acestea sunt eliminate centralizat si la o înaltime de peste 50 metri.
                   
-Suprapunerea emisiilor de la centralele individuale cu emisiile rezultate din traficul urban, cu consecinte directe asupra amplificarii efectelor negative asupra starii de sanatate a populatiei
                   
-Impact social negativ, prin fortarea unui numar mare de locuitori sa investeasca în centrale de apartament;
                   
-Impact estetic negativ, prin scoaterea prin peretele cladirilor a unui numar mare de cosuri.
         
Se constata ca, în urma evaluarii scenariilor, cu sublinierea efectelor asupra mediului si asupra populatiei, scenariul de alimentare centralizata cu energie termica rezulta optim si rezulta cel mai bun si din punct de vedere al analizei financiare si economice.

Finantarea investitiei

Sursa de finanţare

Valoare

(mii Euro)

Nerambursabil, acoperit din:

29729,30

    Fondul de Coeziune (50%)

15647,00

    Bugetul de stat (45%)

14082,30

Surse proprii (Bugetul local), care acoperă:

1743,00

    Cheltuieli eligibile (5%)

1564,70

    Cheltuieli neeligibile (exclus TVA)

178,30

Total investiţie

31472,30

www.termo.focsani.info-oferă o multitudine de informaţii despre proiect şi lucrări, dar şi foarte multe poze cu diferite stadii ale construcţiilor, ştiri de ultimă oră etc.Preluăm şi noi , mai jos, o parte dintre informaţii. 

DESPRE PROIECT 

Obiectivul general al proiectuluiil reprezintă : "Reducerea impactului negativ al emisiilor poluante și minimizarea efectelor schimbărilor climatice cauzate de sistemul centralizat de alimentare cu energie termică în scopul îmbunătățirii stării de sănătate a populației în Focșani la nivelul anului 2014 și asigurării conformării cu obligațiile de mediu stabilite prin Tratatul de Aderare".

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

- Reducerea poluarii aerului (reducerea emisiilor de NOx) generate de sistemul centralizat de alimentare cu energie termică prin introducerea BAT;
- Introducerea măsurilor de eficiență energetică în scopul reducerii pierderilor de energie la nivelul sursei și în sistemul de transport și distribuție a energiei termice;
- Asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu energie termică la prețuri suportabile în special pentru categoriile de populație cu venituri mici.

Prin aplicarea unor tehnologii performante și prin reabilitarea rețelelor (în vederea eliminării pierderilor), vom oferi cetățenilor nu doar servicii superioare de asigurare a căldurii și apei calde, la prețuri competitive, dar vom asigura pentru toți locuitorii și vizitatorii municipiului Focșani un aer mai curat și, deci, reducerea emisiilor nocive în atmosferă.

Durata proiectului este de 46 de luni, perioadă cuprinsă între martie 2011 și decembrie 2013.

ACTIVITĂŢI

Proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare a fost demarat în 2011, odată cu semnarea primelor contracte de servicii pentru asistența tehnică, și se va încheia în 2014.

Activități derulate până în prezent:
• organizarea procesului de achiziție publică pentru cele 6 componente ale proiectului
• asigurarea managementului de proiect
• realizarea lucrărilor de demontare / demolare la centrala termică
• proiectarea și construcția noii clădiri a centralei
• achiziționarea echipamentului și amplasarea acestuia în noua clădire
• asigurarea supervizării lucrărilor
• asigurarea auditului financiar
• derularea activităților de informare cu privire la proiect


Componentele proiectului și soluția tehnică

În cadrul proiectului sunt incluse următoarele componente:


a. Centrala termică

Vor fi reabilitate şi modernizate şi echipamentele şi instalaţiile auxiliare din cadrul centralei, respectiv:
- instalaţiile de alimentare cu apă
- instalaţiile de tratare a apei
- instalaţiile de alimentare cu combustibil
- instalațiile electrice

Investițiile se vor concretiza în înlocuirea echipamentelor și utilajelor de producere a energiei termice existente cu o instalație de cogenerare modernă ce are în compunere:

- două motoare termice și două cazane recuperatoare de căldură cu putere electrica de 2 x 6 MWe și putere termică de 2 x 5 MWt;
- un cazan de apă fierbinte de 58 MWt cu alimentare pe gaze și păcură;
- cazan de abur de 10 t/h;


Noua centrală va funcționa cu motoare termice Rolls Royce de înaltă tehnologie, asigurând atât creșterea eficienței cât și conformarea la cerințele de mediu. De asemenea, se vor reabilita instalațiile auxiliare absolut necesare pentru funcționare pentru servicii interne, instalații termomecanice auxiliare, compresoare de gaze, reechipare și reabilitare stație electrică și cameră de comandă, echipamentele pentru sistemul de demineralizare a apei și instalația de tratare ape uzate.


b. Punctele termice

Se vor derula lucrări de reabilitare și modernizare a punctelor termice din zona Sud și zona centru.


În aceste puncte termice se vor realizarea și sisteme de monitorizare şi dispecerizare a datelor referitoare la starea sistemului, în vederea intervenirii în timp util pentru remedierea posibilelor avarii.

Punctele termice care vor fi reabilitate și modernizate în zona Sud:

- PT 14 - lângă Mausoleu
- PT 9 - fosta centrală termică cu coș de fum
- PT 20 - lângă școala nr.1 și 8
- PT 42 - lângă Biserica "Înălțarea Domnului"
- PT 13 - la intrarea în Complexul Sportiv Sud
- PT 80 - parter supermarket Zanfir Sud


Punctele termice care vor fi reabilitate și modernicate în zona Centru:

- PT 3 - Sala Polivalentă
- PT 2 - lângă Școala nr.10
- PT 4 - în parcarea interioară str. Plevnei
- PT 8 - în spatele BRD

c. Reabilitarea şi modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie

Principalele lucrări constau în înlocuirea conductelor vechi, procurarea şi montarea conductelor preizolate pentru transportul si distribuţia energiei termice astfel:

- Rețele de transport : 4.425 m
- Rețele de distribuție : 10.487 m

 

Calendar

Proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare a fost demarat în anul 2011, odată cu semnarea primelor contracte de asistență tehnică (supervizare și managementul proiectului) și se va încheia la sfârșitul anului 2014. Calendarul care prezintă perioada de desfășurare și termenele de finalizare exacte ale principalelor activități poate fi consultat aici.

Echipa

Echipa de implementare a proiectului "Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice"este formată din:

Unitatea de Management a Proiectului (UMP):
1. Adrian Imireanu - manager de proiect
2. Eugenia Drăgușanu - asistent manager de proiect
3. Vasilica Petronie - coordonatori achizitii
4. Simona Liliana Poiană - coordonator financiar
5. Cristina Maria Costin - coordonator tehnic

Management de proiect: SC Professional Management Solutions SRL

Organism Intermediar Regiunea 2 Sud-Est Galaţi

 

Indicatorii fizici ai proiectului

- motoare termice (2*6MWe) cu cazane recuperatoare de căldură (2*5MWt) - 2 buc.
- cazan de apă fierbinte, 58 MWt - 1 buc.
- reabilitare/modernizare sisteme auxiliare - 1 buc.
- reabilitare/modernizare parţială reţele termice de transport - 4.425 km
- reabilitare/modernizare parţială puncte termice - 10 buc.
- reabilitare/modernizare parţială reţele termice de distribuţie - 10.487 km

Finantare

Cost total al investiției: 149 214 754 lei

Proiectul este finanțat prin fonduri europene, de la bugetul național și prin contribuții locale.
Contribuția Uniunii Europene, prin Programul Operațional Sectorial de Mediu (POS Mediu - Axa Prioritară 3) este de 50%, respectiv: 74 607 377 lei.

Contribuția bugetului de stat este de 45%, respectiv: 67 146 639.
Restul investiției este asigurat de la bugetul local, în proporție de 5%, respectiv: 7 460 738.
Sumele disponibilizate de Uniunea Europeană și de bugetul de stat, respectiv 95% din bugetul total, reprezintă contribuție nerambursabilă

ÎNTREBĂRI FRECVENTE 

Găsiţi aici răspunsurile la cele mai frecvente întrebări cu privire la proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare. Dacă nu găsiți în lista de mai jos răspunsul la întrebarea dvs., puteți să ne întrebaţi direct la adresa decontact. Pe măsură ce primim întrebări ale căror răspunsuri pot fi de interes pentru mai mulţi cetăţeni, ele vor fi adăugate la această listă.

1. Cine va beneficia de sistemul de încălzire modernizat?
Toţi locuitorii şi instituţiile branşate la sistemul de termoficare al Municipiului Focşani. În plus, cei care locuiesc în zona centrală şi în sudul oraşului vor beneficia de reabilitarea reţelelor de transport a energiei termice, respectiv reducerea pierderilor pe traseu (pentru detalii, vezi harta). Nu în ultimul rând, toţi cetăţenii vor respira un aer mai curat datorită tehnologiei care va asigura un randament sporit al instalaţiilor în condiţiile unei exploatări mai curate.

2. În ce constau lucrările?
Va fi demolată vechea clădire a centralei, va fi construită una nouă, care va fi echipată cu instalaţii foarte performante, vor fi refăcute reţelele din centrul şi sudul oraşului pe o lungime de aprox. 15 km.

3. Când va fi dată în funcţiune noua reţea?
Lucrările au început cu demolarea vechii centrale, şi urmează reconstruirea acesteia şi refacerea reţelelor. Întregul proiect va fi finalizat până în decembrie 2013, însă anumite secţiuni vor fi date în folosinţă mai devreme. Informaţii vor fi disponibile la secţiunea etape.

4. Se fac lucrări şi pe strada mea?
Străzile pe care se va lucra sunt:
în zona centrală: str. Mihail Kogălniceanu, str. Gh Pastia, bd. Unirii,
iar în zona de sud: str. Revoluţiei, str. Constructorului, aleea 1 Iunie, aleea Echităţii
Pentru detalii, vedeţi harta.

5. Când încep şi cât durează săpăturile pe strada mea?
Pe măsură ce lucrările vor fi planificate, vom anunţa aici.

6. Cât costă proiectul?
Bugetul total ajunge la aproape 150 mil. lei, însă Primăria Focşani acoperă doar 5% din sumă, respectiv 7,5 mil lei. Restul reprezintă finanțare nerambursabilă, acordată de Uniunea Europeană (50%) şi de Guvernul României (45%).

7. Voi plăti mai mult sau mai puţin pentru încălzire şi apă caldă atunci când sistemul va fi modernizat?
După ce lucrările vor fi finalizate, veţi plăti mai puţin. Noua reţea înseamnă în primul rând o eficientizare a costurilor prin reducerea pierderilor cu agentul termic şi prin reducerea taxelor pentru emisiile de gaze nocive. Aşadar, facturi mai mici pentru cetăţeni.

 

8. Atunci când se lucrează pe strada mea/lângă locuinţa mea trebuie să fiu acasă?
Nu, nu trebuie să fiţi acasă atunci când se petrec intervenţiile. Lucrările la reţele vor fi realizate pe domeniul public.

9. Vor fi oprite apa caldă sau căldura la mine acasă atunci când se lucrează în zona mea?
Nu vor fi oprite nici apa, nici căldura pe perioada lucrărilor. După ce se finalizează modernizarea rețelelor de distribuție pe tronsonul dvs, pentru schimbarea branșamentelor, apa caldă și căldura vor fi oprite doar pentru maximum o jumătate de zi si veţi fi anunţat cu mult înainte.

10. Trebuie să îmi cumpăr instalaţii noi pentru a mă racorda la noua reţea termică?
Nu, nu trebuie să cumpăraţi instalaţii noi. Va fi înlocuit sistemul de termoficare existent, iar racordurile la instalaţiile din locuinţe se fac în exteriorul gospodăriilor, fără costuri pentru locatari.

11. Trebuie să plătesc ceva pentru a beneficia de noua soluţie termică?
Nu, nu trebuie să plătiţi. Noul sistem de termoficare este implementat de Primărie prin fonduri europene şi reprezintă o investiţie în îmbunătăţirea infrastructurii Municipiului Focşani.

12. Cu noua soluţie plătesc agentul termic la parametrii din centrală sau la cei din casă?
Noua soluţie asigură o distribuţie eficientă, reducând substanţial pierderile termice şi emisiile de gaze nocive, fapt ce se va reflecta şi în facturile mai mici pentru cetăţeni.

13. Dacă m-am debranșat și doresc o rebranșare la noul sistem, ce trebuie să fac?
Modernizarea sistemului de tehnologizare a rețelelor și de construcție a sursei nu afectează procedurile de branșare și debranșare de la sistemul de termoficare al Municipiului Focșani.

 

 

IMAGINE:

Image: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net